KÖRNYÉK BLAHA LUJZA TÉR ANNO - Keszey Étterem
 

KÖRNYÉK BLAHA LUJZA TÉR ANNO

A Blaha Lujza tér, amelyre az étterem nézett a „nemzet csalogányáról” kapta nevét. Itt volt a Nemzeti Színház gyönyörű épülete, ahol a leghíresebb, ünnepelt színésznők és színészek léptek fel. Maga az épület is csodás volt, sajnos 1965-ben felrobbantották a metró építése miatt.

A másik elegáns és modern épület a Covin Áruház volt. Akkoriban még Európában is talán csak Párizsban volt ilyen áruház, ami a mai bevásárlóközpontokhoz hasonlít. Gyönyörű volt és minden megtalálható volt benne, mi szem szájnak ingere.

Hát ilyen környezete volt a Keszey Étteremnek. Vendégei a színházi előadás után betérő színházlátogatók, színészek, írók, irodalmi asztaltársaságok, újságírók, színinövendékek és vidéki úri társaságok.

A Blaha Lujza tér az egyik legforgalmasabb tér volt az étterem működésének idején is. A Rákóczi út és a Nagykörút (Erzsébet körút és folytatása, a József körút) kereszteződése mellett található. 

Blaha Lujzáról, a 19. század századvégi és az azt követő század eleji híres színművésznőről és énekesnőről, a „nemzet csalogányáról” nevezték el 1918-ban, ugyanis a művésznő a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán álló házban, a Nemzeti Színházzal szemben lakott. A terület előzőleg a Népszínház utca egy részét alkotta. A teret egyik oldalról határoló Rákóczi út közigazgatási határt képez a VII. és a VIII. kerület között.

 

Keszey Vince Étterem épülete - Rákóczi út 44. (Erzsébetváros)

1893-ban Schwab Antal számára épült 3 emeletes historizáló lakóház a Rákóczi út és az Akácfa utca (Akácfa u. 1.) sarkán. Mindkét utcára néző homlokzaton igényes díszités látható, a sarkon félköríves zárterkély, a Rákóczi út felé eső oldalon Blaha Lujza és a Keszey Étterem emléktábla látható. 

A házban működött a Keszey vendéglő 1912 és 1949 között

 

Nemzeti Színház 

A Nemzeti Színház épülete a századfordulón.

A tér középpontjában állt a „Nemzeti Színház”. A budapesti 2-es metró építése miatt a felújításra szoruló épületet 196-ben felrobbantották. Más tervekkel a lerombolás megelőzhető lett volna. Eklektikus stílusú tradíciókat őrző épület Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei alapján épült 1872 és 1875 között. Homlokzatán, amely a tér felé nézett nagyméretű rizalitot láttunk, amelyet hat oszlop tartotta timpanont, benne domborművel. Az első emeleti ablakok felettKisfaludy KárolyEgressy Béni, és Gaal József mellszobra állt.

A Nemzeti Színház fő feladata volt a drámairodalom hazai és külföldi klasszikusainak színrevitele, a „jelenkori” magyar dráma ápolása. Itt léptek fel híres színházművészeti művészek (rangsorolás nélkül): Újházi EdeÓdry ÁrpádCsortos GyulaBajor GiziSomlay Artúr stb.

 

Corvin Áruház 

 

Corvin Áruházat 1926március 1-jén nyitották meg Budapesten. A Corvint a hamburgi M. J. Emden Söhne cég alapította egymillió pengő alaptőkével. A részvénytársaság alelnöke és az áruház első igazgatója Lewin Miksa német nagytőkés volt. A Nemzeti Színház szomszédságában és a Keszey Étteremmel szemben lévő nagyáruház Reiss Zoltán tervei alapján épült meg klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzattal. A látszólag egy emeletes homlokzat mögött négy emeletsor volt, teljes magasságukban összefüggő ablakokkal, ezeket csak fabetétek választották el, szinte észrevétlenül alsó és felső részre. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikus munkái díszítették. 1966 óta látható az eredeti homlokzatot eltakaró alumíniumborítás.

 

Sajtóház

A Blaha Lujza tér, a Somogyi Béla utca és a József körút által határolt területen két régi bérházból, valamint a Budapesti Hírlap egykori szerkesztőségének és nyomdájának otthont adó épületből a 1949-ben alakították ki a Hírlapkiadó Vállalat székházát. A három házból összegyúrt épületen belül a József körút 7. megtarthatta eredeti, műemléki értékű homlokzatát, míg a többi egységes arculatot kapott. Ebben a formában vált az – akkor még – a Nemzeti Színház uralta tér meghatározó épületévé, szerkesztőségek tucatjainak (NépszabadságEsti Hírlap stb.) adva otthont hosszú évtizedeken át. A köznyelvben Sajtóházként ismert épület a rendszerváltást követő évtized alatt kiürült, és éveken át üresen árválkodott a Blaha Lujza téren. 2005-ben lebontották, 2005-2011 között a József körúti régi homlokzat megtartásával, mintegy ötmilliárd forintos költséggel korszerű szálloda-irodaház épült Europeum néven a helyén.

 

 

 

 
© Keszey Étterem